در حال حاضر، کمبود بارشها و رشد جمعیت، افزایش استخراج از سفرههای آب زیرزمینی منجربه افت شدید این منابع گردیده است و از طرفی مصرف ذخایر آب استراتژیک تجدیدناپذیر نیز به وضعیتی نگرانکننده رسیده است. محدودیت منابع آبی کشور از نظر کمی و کیفی، استفاده نادرست از منابع آب هاي سطحی و زیرزمینی، نبود مدیریت و برنامه ریزي اصولی و صحیح براي استفاده از مقدار آب موجود نگرانیهایی از خشکسالی و شدت گرفتن بحران آب مخصوصا در مناطق خشک و نیمه خشک شرقی کشور را افزایش داده است. لذا برای مقابله با خشکسالی و جلوگیری از شدت گرفتن بحران آّب باید همزیستی با کم آبی را مورد توجه قرار داد و از برنامهها و راهکارهای مبتنی بر این مهم استفاده کرد. امروز هم باید تهدید را به فرصت تبدیل و با بهرهگیری از راهکارهای مؤثر کمبودها را جبران نمود.
استفاده از فناوری های جدید در تصفیه آب، شیرین سازی آب های نامتعارف، مدیریت آب از قبیل پایش از راه دور منابع آب، مدلسازی منابع سطحی و زیرزمینی آب، مدلسازی و طراحی شبکههای آب و فاضلاب، حسگرهای سنجش کیفیت آب، حسگرهای کشف نشت آب، مراکز کنترل و دیسپاچینگ آب، مدیریت انرژی در فعالیتهای آب و فاضلاب، سیستمهای اطلاعات مکانی، مدیریت تقاضا و مصرف آب و باز چرخانی آب می تواند به حل بخشی از مشکلات آب کشور و برنامه ریزی و مدیریت بهینه منابع آب کمک شایان توجهی نماید .
افتخار داریم که به اطلاع پژوهشگران و اندیشمندان دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و کارشناسان دستگاه های اجرایی، علاقه مندان و صاحب نظران بخش آب برسانیم که اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی مدل سازی و فناوری های جدید در مدیریت آب در 2 و 3 اسفند ماه سال 1401 در دانشگاه بیرجند واقع در شهر علم و فرهنگ بیرجند برگزار خواهد شد. این همایش به عنوان یکی از رویدادهای علمی، چالش های اصلی مدیریت منابع آب در کشور را مورد توجه قرار می دهد. امید است که این همایش محققان آب کشور را گرد هم آورده و دستاوردهای آن راهگشای برنامه ریزی و مدیریت بهینه منابع آب گردد.
از کلیه دست اندرکاران بخش آب کشور دعوت می شود که یافته ها و دستاوردهای علمی و پژوهشی خود را جهت ارائه و انتشار به این گردهمایی علمی ارسال نمایند. کلیه مقالات این همایش در پایگاه استنادی جهان اسلام (ISC) نمایه خواهند شد.
در پایان از طرف دانشگاه بیرجند و برگزار کنندگان همایش از همه حمایت کنندگان، شامل وزارتخانه ها، دستگاه های اجرایی استان خراسان جنوبی، بانک ها، سازمان های ملی، شرکت های حاضر در کارگاه ها و نمایشگاه تخصصی جنبی که شرایط برگزاری بهتر و پربارتر این همایش را فراهم مینمایند، تشکر و قدردانی می نماییم.
دکتر محمد اکبری
دبیر همایش
