بسمه تعالی
با استعانت از درگاه خداوند متعال، گروه پژوهشی تنش های محیطی در علوم دامی، با عنایت به رسالت مرجعیت علمی خود در زمینه گردآوری دانش موجود در حوزه وسیع افزودنی های خوراک دام و طیور با محوریت کنترل تنش های محیطی، سلامت دام و افزایش بهره وری تولید سالم و ارگانیک، اولین همایش ملی افزودنی های خوراک دام و طیرور را در 19 و 20 خرداد ماه 1400 برگزار خواهد نمود. امید است با مشارکت حداکثری اساتید، دانشجویان و پژوهشگران سراسر کشور و کشور های همسایه ایران رویدادی منطقه ای در راستای شناسایی ظرفیت های صنعت دام و طیور رقم بخورد.
اهداف و ضرورت:
امروزه موقعیت ایران در منطقه غرب آسیا به عنوان یک کشور مرجع و موثر در مناسبات و تحولات منطقه می طلبد تا موسسات علمی و دانشگاه ها نیز علاوه بر نقش آفرینی در عرصه های بین المللی و کسب افتخارات علمی، در مرجعیت علمی منطقه ای و جهانی نیز سهم عمده و قابل توجهی را ایفا نمایند. از این رو برگزاری همایش در سطح بین المللی و با هدف گذاری ایجاد اجماع علمی در حوزه علوم و صنایع دام و طیور، معرفی فرصت های سرمایه گذاری ایران به کشور های منطقه، ایجاد بستری برای تبادلات و رایزنی های علمی و تجاری دانش بنیان، معرفی پتانسیل های علمی، فناوری، تولیدی و استاندارد های ایران به نمایندگان بازار های منطقه ای و جهانی، ایجاد امکان تبادل استاد و دانشجو و اخذ فرصت های مطالعاتی مشترک از جمله راه کا های پیش رو است.
قدمت صنعت دام و طیور ایران و خصوصا استان خراسان جنوبی، پتانسیل صادراتی مرز و آسان بودن مشارکت های علمی در بین مراکز علمی کشور های منطقه، با توجه به پتانسیل علمی دانشگاه بیرجند در این زمینه، باعنایت به شرایط اقلیمی استرس زا، پیش روی بیابان، خشکسالی و کمبود منابع آب برای تولید پایدار و اقتصادی در منطقه پیام ها و دیدگاه های مشترکی را در مقابله با استرس های محیطی، بحران های زیست محیطی، مشکلات اقتصادی، مدل های توسعه اشتغال و توانمندسازی در بخش دامپروری علی رغم مشکلات موجود را فراهم نموده که برگزاری همایش های چند ملیتی با توجه به ابعاد بین المللی مسائل زیست محیطی را با هدف تبادل افکار جوامع علمی اجتناب ناپذیر می کند. رسیدن به درک مشترک پیرامون علل بحران ها و تنش های محیطی نظیر ریز گردها، خشکسالی ها، تخریب محیط زیست و جنگلها و مراتع، در ترغیب سیاست مداران کشور های منطقه نظیر افغانستان، ترکیه و عراق در مورد بحران ریز گرد و حوزه های آبی مشترک می تواند به مرور زمان راهگشا باشد. به عبارت دیگر همایش های بین المللی نوعی خط و مشی دیپلماسی علمی را در حل بحران های منطقه ای رقم می زنند که گاها توانایی و پتانسیل به وجود آمده در جریان یک اجماع مبتنی بر خرد جمعی از نوع بین المللی بر توان دیپلماسی منفعت گرای سیاسی در شرایط پر تنش منطقه غالب گشته و تحت فشار افکار عمومی یا اصلاح دیدگاه های مدیران و سیاست مداران مناقشات کهن قابل حل می گردد.
علاوه بر ابعاد بین المللی همایش، پرداختن به راه حل های علمی در مواجهه با تنش های محیطی و کاهش خسارات وارد شده به صنعت، بر پایداری اقتصادی صنعت دام و طیور در منطقه و جلوگیری از تخلیه جمعیتی نقشی بسیار موثر خواهد داشت. در این رهگذر دستیابی به آخرین ره آورد های پژوهشی فناوری های نوین از جمله فناوری های بومی نظیر دستاورد های انرژی هسته ای کشورمان با توجه به نو ظهور بودن در ایران و محدود بودن در برخی کشور های منطقه و نیز استفاده از توانایی برخی کشور های پیشگام نظیر روسیه و برخی سازمان های بین المللی نظیر FAO در این حوزه می تواند به توسعه صنعتی این فناوری و استفاده از آن در گسترش صنایع تبدیلی، تولید محصولات ارگانیک و افزایش پتانسیل های تحقیقاتی و تجاری دانش بنیان و صادرات محور کشور در حوزه دام و طیور کشور کمک قابل توجهی کند.
به کاربردن دستاورد های علمی، اجماع بین الللی و ایجاد زیر ساخت های مشترک علمی در حل بحران های پیش روی صنعت دام و طیور در منطقه، نیاز مند مدل های ترویجی، اشتغال زایی پایدار، توانمند سازی ظرفیت های موجود، ارتقای بهره وری در تولید و صنایع وابسته و نهایاتا مقاوم سازی اقتصادی دامپروری کشور، یکی از اهداف همایش برای مدل سازی مسیر های توانمند سازی و مقابله با بحران به شیوه علمی و موثر با استفاد ه از تجربیات کشور های منطقه و انجمن های بین المللی خواهد بود.
به طور کلی همایش بین المللی پژوهش های نوین در علوم دامی با هدف ایجاد هماهنگی های منطقه ای و بین المللی در گسترش مطالعات مشترک، ایجاد فهم مشترک از مسائل، و اجماع علمی و فرهنگی در مقابله با مسائل خواهد کوشید. انتظار می رود برگزاری این همایش بر پتانسیل های صارداتی منطقه خراسان جنوبی در حوزه محصولات دام و طیور تاثیر گذار باشد.
از جمله سایر اهداف این همایش:
انعقاد قراد داد پژوهشی با صنایع مرتبط شرکت کننده در همایش برای رفع مشکلات آنها
جمع بندی دانش موجود در حوزه صنعت خوراک دام و طیور با تاکید بر افزودنی های خوراکی
بررسی چالش های دانش و بازار افزودنی های خوراک دام و طیور با نگاهی به تنش های محیطی
دکتر سید احسان غیاثی
دبیر همایش