دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه بیرجند
تاریخچه دانشگاه بیرجند
آغاز تأسیس دانشگاه بیرجند به سال 1354 بر می گردد. در سیزدهم خرداد ماه این سال شورای گسترش آموزش عالی در یکصد و دومین نشست خود با تأسیس مؤسسه آموزش عالی در بیرجند موافقت نمود.
در مهرماه همان سال دکتر محمدحسن گنجی به عنوان اولین رئیس این مؤسسه مأمور فراهم ساختن مقدمات تأسیس دانشگاه شد.
فعالیت آموزشی و علمی دانشگاه بیرجند از سال 1356 با پذیرش 120 دانشجو در سه رشته شیمی، ریاضی و فیزیک در مقطع کارشناسی آغاز شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی به مجتمع آموزش عالی تغییر نام یافت و به تدریج مراحل رشد و شکوفایی خود را با سرعت بیشتری ادامه داد. در سال 1368 به مجتمع دانشگاهی تبدیل شد تا اینکه به لحاظ موقعیت شایسته علمی در اسفند ماه سال 1371 به دانشگاه بیرجند ارتقاء یافت.
وضعیت کنونی
دانشگاه بیرجند در حال حاضر با 11دانشکده به عنوان قطب علمی آموزشی شرق کشور و بزرگترین و قدیمی ترین موسسه آموزش عالی استان خراسان جنوبی دارای بیش از 13.000دانشجو در 299 کد رشته در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و 307 نفر عضو هیأت علمی ثابت می باشد.
حضور این تعداد عضو هیأت علمی در دانشگاه بیرجند علاوه بر این که باعث شده نسبت عضو هیأت علمی به دانشجوی این دانشگاه از متوسط کشوری بالاتر باشد که خود در ارتقاء کیفیت آموزشی مؤثر است، موجب بهره مندی سایر مؤسسات آموزش عالی و دستگاه های اجرایی استان از خدمات آموزشی تحقیقاتی آنان شده است.
دانشگاه بیرجند در راستای انجام رسالت آموزشی و علمی خود دارای بیش از 150 هزار متر مربع فضای آموزشی شامل کلاس های درس، آزمایشگاه ها و کارگاه های مجموعه های تحقیقاتی، کتابخانه ها، خوابگاه های دانشجویی، فضاهای مذهبی، فرهنگی و ورزشی، بخش های ستادی و اداری و رفاهی می باشد. این دانشگاه برخوردار از 180 آزمایشگاه و کارگاه آموزشی و پژوهشی است که برخی از آزمایشگاه های پژوهشی آن دارای امکانات و تجهیزات منحصر به فردی در سطح کشور می باشد
تاریخچه دانشکده کشاورزی
در تاريخ 1354/3/13 شوراي گسترش آموزش عالي با تاسيس موسسه آموزش عالي بيرجند موافقت نمود و مجتمع آموزشی عالی بیرجند درهمان سال تاسیس گردید. سپس با فراهم شدن امکانات و به لحاظ موقعيت شايسته علمي، در اسفند ماه 1368 به مجتمع دانشگاهي و در اسفند ماه 1371 به دانشگاه بيرجند ارتقاء يافت. این دانشگاه در حال حاضر با 10دانشكدهی متمرکز و 5 دانشکده و آموزشکده اقماری در مقاطع مختلف کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری مشغول فعالیت میباشد.
آموزشکده کشاورزي مجتمع آموزش عالی بیرجند در سال 1358 تحت عنوان گروه کشاورزی با پذيرش دانشجو در دوره کارداني تکنسین عملی کشاورزی تاسيس شد و فعالیت خود را در مرکز آموزش کشاورزی محمدیه با پذیرش 33 دانشجو آغاز نمود. در سال 1360 به آموزشکده کشاورزی ارتقاء یافت. رشته تکنسین عملی کشاورزی حذف گردید و رشته کاردانی امور زراعی با نظام آموزشی ثلثی جایگزین آن شد و در سال 1365 نظام آموزشی به صورت ترمی اجرا شد.
در سال 1367 رشته کارداني امور فني کشاورزي و در سال 1369 رشته کارداني منابع طبيعي به رشته هاي آموزشکده اضافه شد. در سال 1371 با تغییرات پیشنهادی شورای عالی برنامه ریزی مبنی بر تغییر عناوین رشته ها، رشته کاردانی امور زراعی به تکنولوژی تولیدات گیاهی و کاردانی امور فنی کشاورزی به تکنولوژی آبیاری تغییر نام یافت و با نام جدید به فعالیت خود در آموزشکده کشاورزی ادامه داد. در نهایت در سال 1373 با پذيرش دانشجو در رشته زراعت و اصلاح نباتات در مقطع کارشناسی، آموزشکده کشاورزي بيرجند به سطح دانشکده ارتقا يافت و گروه آموزشی زراعت و اصلاح نباتات تأسیس گردید و با گسترش دانشکده به تدریج 6 گروه آموزشی در دانشکده تأسیس شد.
در سال 1392 به دلیل گستردگی گروههای آموزشی و تنوع رشتههای تحصیلی، این دانشکده به دو دانشکدهی کشاورزی و دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست تفکیک گردید. فعلاً هر دو دانشکده در کيلومتر ٥ جاده بيرجند-کرمان واقع در پرديس اميرآباد فعالیت مینمایند.
دانشکده کشاورزی با 4 گروه آموزشي و تعداد 7 رشته در مقطع کارشناسي، 14رشته گرایش کارشناسي ارشد و 2 گرایش دکتری با دارا بودن بیش از 1500 دانشجو و تعداد 15 آزمایشگاه، 2 گلخانه تحقیقاتی و یک نهالستان، دو باغ آموزشی، مزرعهی آموزشی و تحقیقاتی، واحد دامپروری و مرغداری و دو کارگاه با فضای آموزشی تقریبی 40000 متر مربع مشغول به فعاليت و تربيت نيروي متخصص در گرايشهاي مختلف علوم کشاورزي میباشد
گروه زراعت و اصلاح نباتات
گروه آموزشي زراعت و اصلاح نباتات در سال 1364 پایهريزي و شوراي گسترش آموزش عالي در سال تحصيلي 1372 با پذيرش دانشجو در مقطع کارشناسي زراعت و اصلاح نباتات در آن موافقت نمود. اکنون با دارا بودن 17 عضو هیأت علمی و 7 کارشناس آموزشی و 2 رشته کارشناسی و 6 رشته کارشناسی ارشد و 1 رشته دکتری فعالیت مینماید.